U nedjelju, 22. svibnja u živopisnom Plominu bit će po 11. put održana manifestacija „Zvončić zove u Plomin“ kojom Općina Kršan i Turistička zajednica ukazuju na potrebu očuvanja staništa ove ugrožene biljne vrste, istarsko-kvarnerskog endema.

Zvončić koji pokazuje svu svoju raskoš i u mjestima istočne obale Istre, Plominu, Sisolu i Brseču bit će glavna „zvijezda“ nedjeljnog poslijepodnevnog događanja „na Lombordi“ kraj mjesne crkvice Sv.Jurja. Stručni dio počinje u 16.30 sati kada će dr.sc. Ivana Vitasović Kosić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstaviti svoju knjigu „Rijetke biljke Jadranskog priobalja“ uz mogućnost kupovine. U 17 sati slijedi predavanje dr.sc. Ivane Rešetnik, potpredsjednice Hrvatskog botaničkog društva na temu „Istarski zvončić kao dio kvarnerske bioraznolikosti“.

Od 16 do 18 sati na plominskim uličicama svoj glazbeni talent predstavit će učenici labinske glazbene škole, a bit ćete u prilici upoznati i djela likovne umjetnice Marte Benažić. U isto vrijeme , plominski zvončić predstavit će kroz svoje crteže i najmlađi posjetitelji manifestacije u „dječjem kutku“. Labinsko gljivarsko društvo Martinčica svim će posjetiteljima ponuditi i ukusne namaze od samoniklog bilja.

Uvod u poslijepodnevnu manifestaciju započinje izletom na Plominsku goru u trajanju od 11 do 16 sati. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do subote, 21. svibnja na tel. 091 2863 190 ili na e-mail:info@istria- krsan.com. Okupljanje je u 10.30 sati na plominskoj placi. Izletnici se ujedno mogu prijaviti i za ručak u restoranu Dorina čija je prigodna cijena 30 kn. Voditelj izleta je Enes Seferagić Enki, pulski planinar i alpinist, član Zelene Istre. Stručni voditelj je Slavko Brana, botaničar, predsjednik Istarskog botaničkog društva. Rezultat ovog edukativnog izleta bit će i snimanje i montaža kratkog filma koji će biti dostupan svima dva dana nakon pješačenja na you tubu.

  • istra logo color
  • htz logo color
  • hrv365 logo color
  • klub iznajmljivaca logo color
  • tripadvisor logo color
  • evisitor logo color
  • opcina krsan logo kolor
  • ministarstvo turizma logo color