Osmi put za redom, proteklog je vikenda Kršan bio domaćin Festivala samoniklog bilja. Dvodnevna manifestacija, koja je i ove godine održana pod pokroviteljstvom  predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, okupila je preko 70 izlagača i brojne posjetitelje.
Na svečanom otvorenju sve su  prisutne pozdravili  državni tajnik Tomislav Boban, te  Milan Antolović, pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, a Festival je proglasio otvorenim  načelnik Općine, Valdi Runko.
Gošća manifestacije bila je i Sanja Bošnjak koja obnaša dužnost župana Virovitičko-podravske županije, partnera ovogodišnje priredbe.
Sljedeće će godine biti zaokružen projekt o proizvodnji, otkupu i preradi ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na kojemu se temeljito radi već nekoliko godina. Tisuću hektara okolnog zemljišta osvanut će pod ljekovitim biljem, a sva oprema  za pogon bit će isporučena iz Hrvatske, rečeno je na svečanosti na kršanskom Pristavu.
„Prirodno je najbolje i najzdravije - poručila su djeca Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, Područnog odjeljenja  Potpićan u igrokazu  u programu otvorenja, a program su upotpunili i članovi KUD-a Ivan Fonović Zlatela, Luka Blažina i Rok Lukšić svirkom na sopelama.
Brojni izlagači i ove su godine pokazali sve blagodati bilja. Domaće izlagače predvodio je Labinjan Bruno Fadel koji je izložio cijelu lepezu bilja, od onog otrovnog do jestivog i ljekovitog, a pokazao je i   koje biljke možemo koristiti za proljetnu detoksikaciju organizma i strpljivo odgovarao na brojna pitanja znatiželjnih posjetitelja. Ljekoviti čajevi, ljekovite masti, kozmetički proizvodi,  mirišljave rakije i vina, kolači i kruh s  dodacima raznog bilja, pripravci travara, aromaterapeutski proizvodi, eterična istarska i hvarska ulja, samo su dio   ponude izlagača koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske.
Na Festivalu je zanimljiv bio i štand Zlate Nanić iz Malinske sa otoka Krka, hrvatske eko pionirke. Zlata je, naime, začetnica ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, a vodila je i prvo ekološko imanje. Sada se bavi uzgojem povrća, voća, cvijeća i začinskog bilja.
Da su i najmlađi zainteresirani za ovakvo događanje, pokazali su na svojim štandovima i učenici Područne škole Vozilići.  Leo, Filip i Antea  izložili su sušenu lavandu u  vrećicama od natrona, kolače s medom, mirisne soli, ukiseljene šparuge, čajeve od trputca, kadulje i koprive, a sve to pod mentorstvom učiteljica Sanje Matanović Rajković i Tatjane Stepčić.
Učenici Srednje škole Mate Blažina Labin - Anđelika, Karlo, Eiza, Vanesa, Leonarda, Ana i Nirea,  pokazali su izrađene sapune s dodatkom aromatičnog i ljekovitog bilja i  balzame za usne gdje su koristili pčelinji vosak, bademovo ulje, propolis i eterično ulje naranče. Za svoje školske novine  anketirali su i posjetitelje sajma.
Uglavnom, briga o zdravlju bila je u prvom planu, a to se potvrdilo i na brojnim predavanjima i radionicama koje su  i ove godine bile zanimljive  gostima koji su stizali  ne samo iz naše županije.  Kako pažljivim odabirom prirodnih namirnica utječemo na zdravlje i ravnotežu hormona bila je tema predavanja dr Sanje Tolić, na pr. Kako skladištiti ljekovito bilje, ali i kako urediti vrt ljekovitim i aromatičnim biljem, samo su neke od zanimljivih tema subotnjih i nedjeljnih predavanja.
„Šumski kuhar“, Anton Rudan od jestivog je bilja spremao burgere, ali i otkrio vezu između tjelovježbe i bilja. Botaničar Slavko Brana podučio je i o skrivenim opasnostima samoniklih darova prirode.
 Labinska Udruga gljivara počastila je  prisutne namazima od gljiva i bilja, a gastro-ponuda sadržavala je brojne zanimljive i jednostavne delicije. Svoj štand imali su i učenici labinske srednje škole Mate Blažina gdje su učenici Antonio Brajković, Matteo Fonović, Marin Faraguna i Stefano Salomon ponudili namaz od šparuga,  svježi sir, medvjeđi luk, pohane tratinčice u pivskom tijestu uvaljane u slatku papriku i mješavinu sireva te jela od zobi. Sve je bilo „za prste polizati“, a  u gastronomskom dijelu ostalih „majstora kuhinje“ moglo se kušati i razne maneštre, šuga, kruhove s mnogim biljnim dodacima, posebne  slastice....Uglavnom, neobično i vrlo ukusno.
 Ove je godine priređen i Dječji kutak u kojemu se dva dana družilo pedesetak malenih polaznika likovnih radionica, a pod mentorstvom  odgojiteljice  Nine Benazić i studentica Soraje Kos i Nikol Katičić te  Silvije Žvanja. Neizostavna maskota Festivala bila je rado viđena gošća u kutku za najmlađe, ali i u radionici Choco arta u kojima se sljubljivala čokolada s biljem po izboru najmlađih.
Već tradicionalne radionice pokaznog branja bilja pod vodstvom travara Franka Zgrablića poznate su velikoj većini posjetitelja. Mudri savjeti  i  upoznavanje tajni prirode na kršanskim livadama  i ovoga su puta zaokupili pažnju velikog broja polaznika. Svestrani umjetnik i antropolog Noel Šuran u nedjeljnim je radionicama pokazao kako priroda daruje i glazbene instrumente.
Posebno živo bilo je  drugog dana trajanja kada je Festival posjetilo čak 300  biciklista rekreativaca, sudionika biciklijade Terra Albona koji su degustirali liker od samoniklog bilja i rado obišli štandove u šatoru koji se prostirao na 400 četvornih metara.
Partner Festivala, Virovitičko-podravska županija predstavila je  učenike Srednje škole  Stjepana Sulimanca iz Pitomače koja je nositelj  projekta  modernizacije školskih kurikuluma u strukovnim školama s naglaskom na ekološku proizvodnju i proizvodnju ljekovitog bilja,  finanaciran u 100% iznosu od strane EU.
Ivana Kotarski , profesorica  strukovnih predmeta i biologije istakla je da učenici na školskom imanju uzgajaju kamilicu koju dalje distribuiraju prerađivačima, proizvode brašno od heljde i pira, bučino ulje, kekse, održavaju vlastiti vinograd, proizvode bijelo i crno vino /Školska belina i crnina/,  pa čak i pjenušac. Imaju i svoj restoran gdje plasiraju proizvedeno, a u Kršanu su štand napunili svojim proizvodima. Posebno dojmljivo bilo je predstavljanje likera od kamilice kojega su sami kreirali.
Gosti su bili i učenici Srednje škole „Mate Blažina“ iz Labina sa svojim gostima- partnerima na međunarodnom projektu Erasmus K2 projekta "Green school“ koji su prezentirali svoje proizvode i projekt.
Za uređenje prostora ove je godine bila zadužena  naša Kršanka Sunčana  Simichen, magistra likovne pedagogije koja je pokazala svoje umijeće uredivši interijer šatora, pozornicu i ulaz s  dekoracijama od slame i sijena, te zavjesama  s otiscima samoniklog bilja u tehnici linoreza.
Organizatori ovogodišnjeg 8. festivala - Općina Kršan, Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Čepić polje, ove su godine kao pokrovitelja, uz Ministarstvo poljoprivrede i Istarsku županiju, uključili i Hrvatsku turističku zajednicu. Suorganizator manifestacije  bio je Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije, a pomogli su i brojni sponzori te medijski pokrovitelji.

  • istra logo color
  • htz logo color
  • hrv365 logo color
  • klub iznajmljivaca logo color
  • tripadvisor logo color
  • evisitor logo color
  • opcina krsan logo kolor
  • ministarstvo turizma logo color