Posljednjeg vikenda u  mjesecu travnju,  u subotu, 27. i nedjelju, 28. travnja Kršan će po deseti put biti domaćin  rado posjećenog i zanimljivog festivala posvećenog samoniklim biljkama.

Ljubitelji prirode, zdravog načina života i zdrave hrane i ove će godine uživati u brojnim predavanjima i radionicama posvećenim pravilnoj prehrani, kozmetici, aromaterapiji, ali i o mogućnostima  uzgoja i zaštiti bilja, prepoznavanju začina i čajeva.

Po prvi puta ove će godine biti gost i poznati hrvatski arhitekt Ante Vrban koji će predavanje posvetiti interakciji arhitekture i samoniklog bilja, a ljekovito bilje i začini sv. Hildegarde bit će nova i posebna tema.

U gastro dijelu manifestacije, poznati chef David Skoko u nedjelju će  u  prezentacijskoj radionici prirediti porcije jela na bazi ribe i samoniklog jestivog bilja. Dan ranije, u subotnje poslijepodne  naši gosti iz Španjolske organiziraju gastro show „Kršanski tris – šparoge,tagarnin i flamengo“ . Španjolski grad Alconchele iz pokrajine Extremadura  domaćin je sličnog sajma  i slavi šparoge i biljku tagarninu koja raste u njihovom podneblju. Jedan od njihovih profesionalnih kuhara bit će i naš gost -  Tomas Carbonera te će i našim posjetiteljima  prirediti  jela na bazi spomenute biljke i šparoga. A duh Španjolske dočarat će nam i zvuci flamenga.

Samoniklo bilje naći će se i u loncima vrsnih domaćica koje će za posjetitelje pripremiti maneštre, namaze, biljna šuga, kruh sa šparogama, fritaje, pite s mladim lukom i još puno toga.

Radionice izrade čokolade sa samoniklim biljem za najmlađe, već tradicionalno pokazno branje bilja na kršanskim livadama i još puno toga obogatit će i ovogodišnju manifestaciju koju organiziraju i ove godine Općina Kršan i Turistička zajednica.

Napomenimo da se ove godine, u sklopu festivala,  po prvi puta  organizira i trek utrka „Izgubljeni herbarij“ uz već tradicionalnu biciklijadu.

  • istra logo color
  • htz logo color
  • hrv365 logo color
  • klub iznajmljivaca logo color
  • tripadvisor logo color
  • evisitor logo color
  • opcina krsan logo kolor
  • ministarstvo turizma logo color