Bela nedeja privukla veliki broj posjetitelja


Like this article?

Recommend it to your friends through these services..

Protekle nedjelje, u Plominu je  već  tradicionalno obilježena Bela nedeja, manifestacija posvećena Majci Božjoj od Ružara i mladom vinu koja je ove godine na suncem okupan trg, privukla velik broj domaćeg stanovništva, ali i brojne goste.

Nedjeljno događanje započelo je prijepodnevnim misnim slavljem u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije. Kulturno zabavni program započeo je u 11 sati nastupom djece iz kršanskog Dječjeg vrtića Kockica. Obrazovno odgojna skupina „Rožice“ sa tetama Nikol i Matejom predstavile su se sa pjesmicom Tri nonice. Članovi KUDa  „Ivan Fonović Zlatela“ odsvirali su na sopelama matinjodu i balon, te na mihu i bajsu istarski mix.

Posjetitelje na plominskom trgu zabavljao je Šajeta uz hitove „Barbara je stjuardesa“, „Party za ekipu“, „Moji koraki“ , a učenici labinske Umjetničke škole „Matka Brajše Rašana“ predstavili su se na harmonici, violini i udaraljkama. Na lombordi  Istra Inspirit priredila je predstavu “Kontići, čuvari šume”. U interaktivnoj dječjoj radionici  najmlađi posjetitelji kroz igru i zabavu upoznali su se s istarskim biljnim i životinjskim svijetom, mitovima i legendama, a otkrili su i što je istarsko blago. Kroz kviz znanja,  istarski memory i igre puzzlama provjerili naučeno. Vinari Vina Vosilla i Foškić iz Vozilići osim mladog vina ponudili su i ostala vina iz svog asortimana, a za bogatu gastro ponudu pobrinuli su se  plominski ugostitelji, Restoran Dorina i Pizzeria Burra. Za belu nedeju tradicionalno su se pripremale i fritule, a na ovogodišnjoj Beloj nedeji pripremale su ih Udruga žena „Mendula“ iz Sv. Nedelje, a sve u sklopu humanitarne akcije za kupnju fiksnog mamografa za labinski Dom zdravlja.

Izlagači sa raznovrsnom ponudom, ručni radovi barba Toneta Ljubičića i Silvana Bulića, čentrini koje su ustupile domaćice plominštine kao i stare fotografije vratile su u Plomin dašak prošlosti i tradicije. Veliki broj posjetitelja Bele nedeje kao i slučajni prolaznici, svjedoci su da se ovakve tradicijske manifestacije moraju očuvati i prenositi na sljedeće naraštaje.  

Sportsko ribolovno društvo Plomin priredio je natjecanje u udičarenju  u Plomin Luci. Između 5 prijavljenih ekipa u udičarenju, najbolji su u Plomin Luci  bili Sonja i Slavko Rabar, a slijede Robert Belić i Marin Marković, dok je  treće  mjesto pripalo Esadu Čoliću i Enveru Ćulah. Kod natjecatelja U-16 prvo mjesto osvojio je Gabrijel Salamon, drugo Filip Muškardin a treće Matea Hrelja.

Plominsku Belu nedeju organizirala je Turistička zajednica Općine Kršan u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri 2022. godine.